Автор:

Светослав Еленков

За волейбола, ЕГОизма и полето за изява

Времето е единственият ресурс, който всички имаме по равно.  От нас зависи как и за какво ще го използваме, и какви успехи ще имаме. 

Ключ към постигане на успехите за всеки екип, компания и общност, е екипната работа – разбирането за напредък на отбора и на общността. 

Колкото повече знаем за ЕГОто и желанието за изява, толкова по – голяма е вероятността да се справим с разрушителните проява на егоцентризъм, и да насочим енергията в посока постигане на резултати за екипа, компанията, общността! 

ЕГОизмът е напълно естествена характеристика на всеки човек – въпросът е как се демонстрира. 

Всеки от нас се ражда с определени таланти, качества и харизма. Всеки има естествена потребност да опознае себе си, да провери силните си страни, да открие слабостите си, да намери границите си. 

Намирането на нашите граници и границите на обкръжаващата среда започва от най – ранна детска възраст. Тези, които са родители със сигурност си спомнят прекрасните моменти, когато невръстните им наследници са изпитвали търпението и волята им. 

Това естествено желание, особено при малките деца, е проява на положителни качества – показва любопитството им и желанието да опознаят света. 

С напредването на възрастта, обаче, всеки трябва да овладее начина по който заявява себе си в семейството, работата и обществото. 

Проявата на ЕГОизъм, понякога, е просто желание да намерим поле за изява – да покажем какво можем, какво знаем и колко сме добри в дадена област.     

Това е причината егоизмът и полето за изява да са толкова важни, както за отделния индивид, така и за общността. Общност, в която има стандарт за действие и ясни правила, използва силните страни на членовете си правилно, и това подсилва възможността за правилно развитие на екипа, компанията и общността. 

Важно и достатъчно е силните и смелите да получат поле за изява на своите качества по начин, който води до подобряване работата на екипа и резултатите на компанията. 

Защо волейболът е, според мен, най – подходящият пример за спорт, който възпитава членовете на отбора в екипен дух? 

Отговорът се крие в естеството на самата игра – посрещане, разпределител, атака!  

В почти всички останали отборни спортове с топка, даден играч може да “владее положението” и самостоятелно да се бори и да създаде опасност за другия отбор. 
Във волейбола силният индивидуалист може само да изпълни перфектния сервиз. 

Ако Не направи ас*, неговата задача и поле за изява са приключили. 

Отборът опонент има възможност да посрещне атаката, разпределителят “да вдигне” удобна топка за атакуващите състезатели и разиграването да бъде спечелено. 

За да се случи това, се изисква правилно пласиране на всички играчи на терена,  взаимодействие и разбиране между тях.   

Друга причина волейболът да е спорт за пример е липсата на пряк физически контакт със състезателите на противниковия отбор. 

Разбира  се, че контактните спортове също могат да учат на дисциплина, но липсата на възможност за директна конфронтация възпитава други качества в състезателите – изгражда търпение и желание да владееш емоциите! 

Играчите знаят, че единствения им шанс за победа е да имат контрол над емоциите си, да работят като отбор и да са постоянни в изявата си.  

Трети важен аспект – волейболът, освен физика, изисква и интелект –  разбиране за играта и много, много тактика. Без качествено разбиране на играта и най- високият и издръжлив състезател може да е полезен само за изпълнение на сервиз.    

Освен спортът, играта на думи също може да бъде прекрасен инструмент за опознаване на екипи и изграждане на култура за взаимодйетсие. Може да използвате нашата образователна и мотивираща игра Богатство, като инструмент за постигане на резултати в тази посока. 

Ако статията Ви е харесала, разгледайте и останалите статии в блога. Темита са:

– от значението на парите за щастието

– през значението на навиците за подобряване на семейния бюджет и екология, 

– до възможността да избираме информирано нашите доставчици и партньори и 

– значението на ценностите в катеренето по пирамидата на човешките потребности.     

* ас (на английски: ace) – начален удар достигнал директно точка;

Най-четена:
По избор на редактора: