Защо блог за бизнес и (с)мисъл?

Всяка човешка дейност, за да продължи да съществува във времето, трябва да носи приходи.
Бизнес, в широкия смисъл на думата, е това – дейност, от която печелим.
Културата може да е бизнес, здравеопазването и образованието могат да бъдат бизнес, опазването на реда също. Всяка човешка дейност може да бъде бизнес. Освен приходи, за да запазим желанието и мотивацията си за дадена работа, ние трябва да виждаме смисъл в нея.

Затова „Бизнес и (с)мисъл“ – двата компонента, които ни позволяват да минаваме през живота с удовлетворение и без финансови проблеми.

За мен, Светослав Еленков, авторът на статиите в този блог, писането по темата (на този етап) е за удовлетворение. Дали ще стане и бизнес, времето ще покаже.

Повече за професионалния ми път може да разберете от статията Моят кариерен път и мисли по темата „Бизнес и (с)мисъл“.


Защо направих този блог и каква е моята мотивация?

Накратко, първопричината е разочарование от моята професионална реализация и загуба на смисъл.

Опитах да променя живота си, променяйки сферата на дейност и начина, по който изкарвам прехраната си.

Така се появи сайтът Прогресия.бг – моят начин да търся съмишленици. Имах потребност да пиша за онова, което искам да срещам по-често в средата около мен.

Търсех хора, които ясно виждат връзките между действията и бездействията на отделната личност  и качество на живот в общността.  Търсех хора, на които „им пука“!

Исках да изпитам отново  усещане за удовлетворение.

В съвременния свят, прекарваме повече от една трета от живота си в работа.
Загубата на удовлетворение и смисъл от работата ни разболява и състарява.

Ние НЕ искаме това, нали?

Прогресия.бг бе замислен като сайт за реклама на заведение за събития, в което да се срещат хора  с желание за активен социален живот.  Търсех място за съмишленици, които вярват, че съдбата ни зависи от усилията ни. После… После дойде Ковид 😊


Цели на блога „Бизнес и (с)мисъл“

Основна цел, както на сайта Прогресия.бг, така и на блога „Бизнес и (с)мисъл“ е популяризиране на темата за връзката между ценности и начин на живот!

„Бъдещето на общност ще е такова, каквото е в представите на най-активната и силна група в общността!“

Представете си какви биха били резултатите за екип, компания или общност, ако често и искрено си задаваме въпросите:

 • Как да стана по–добър в моята работа?
 • Как моята работата да е по–полезна за колегите ми?
 • Как мога да помогна за подобряване на взаимодействието в екипа си?
 • Как работата ни, като екип, да бъде по – полезна за компанията?
 • Как дейността на нашата компания да бъде по – полезна за обществото?
 • Кой печели от моя/нашия труд?

Тези въпроси ще ни водят по правилния път към добри резултати. Често съм намирал отговорите благодарение на професионалния ми опит в различни сфери на дейност. 

В блога „Бизнес и (с)мисъл“ ще споделям мисли и впечатления, за да съм полезен на тези от вас, които си задават същите въпроси. Ще използвам помощни въпроси, свързани пряко с моя професионален път.

 • Какво работи бизнес анализаторът и подходяща ли е за мен тази работа?
 • Защо ролята на бизнес анализаторът е ключова за една компания?
 • Кои са ключовите знания и умения за позицията „бизнес анализатор“?
 • Как да развия знания и умения за професионална реализация като бизнес анализатор?
 • Как, в ролята на „бизнес анализатор“, мога да съдействам за налагане на стандарти на работа в организацията, за която работя? 
 • Какво имам предвид с думите „Бизнес анализаторът е посланик.“?
 • Каква е разликата между теория и практика в сферата на организация на процеси и развитие на софтуерни системи?

Правилните въпроси са първата стъпка към доброто решение!

В този блог ще намерите много въпроси – решения може да търсим заедно.

Как ще търсим решения заедно? Пишете ми на info@progression.bg. Ще отделям два часа седмично (безплатно) в подкрепа на настоящи и бъдещи колеги, мотивирани да се развиват професионално.

За кого е полезен блогът?

Блогът „Бизнес и (с)мисъл“ е полезен за онези, които вярват, че с общи усилия всяка една ситуация и всяка общност могат да бъдат променени към по -добро!

Мечтата ми е да остана със семейството си в България, но да видя България, като място подходящо за живот и развитие на честни, отговорни и борбени хора.

Ако Вие мечтаете за същото, последвайте страницата Прогресия.бг във фейсбук.

Ако търсите:

 • връзката между ценности – бизнес цели – резултати;
 • връзката между бизнес и технологии;
 • своята професия, но още не сте сигурни какви са вашите таланти. Бъдете спокойни, който търси и мисли аналитично има възможност за неограничено поле на изява. А който търси – намира! 

Целта на блога „Бизнес и (с)мисъл“  е да бъде в помощ на тези, които искат да се развиват в бизнес среда, но търсят начин това развитие да е в баланс с техните ценности и убеждения като личности.

За съжаление, все още голяма част от компаниите в България и по света имат единствена цел трупането на печалби, без да се интересуват как моделът им на работа се отразява на служителите, на клиентите и на цялата икономическа екосистема – на средата.

Какъв тип професионалисти ще извлекат най-голяма полза от блога?

 • Настоящи и бъдещи специалисти, ангажирани в организацията на процеси и създаване на софтуерни системи – Business Analysts, Project Managers, Product Owners, Quality Assurance, Team leaders (в ИТ екипи и бизнес отдели ангажирани с развитие) .
 • Управители и лидери, които искат да подобрят ефективността на екипите си по единствения правилен начин – чрез обучения и фокус на тема ценности, потребности и проблеми на служителите и клиентите си, налагане на стандарти в работата, учене от опит – чуждия и собствения.
 • Лидери на бизнес екипи или експерти, на които им предстоят първите проекти по дигитализация, развитие или промяна на софтуерни системи с външни доставчици на услуги.
 • Управители на обучителни организации и школи, които искат да развият портфолиото си от обучителни курсове и лекции с практическа и полезна информация.

Този блог НЕ е за стратегии “Out of the box”.
Ще търсим заедно отговор на въпроса: Има ли кутия?!
Или „кутията“ и границите са само в нашите мисли, убеждения и въображение.

Много от нашите мисли, решения, действия и ежедневие са следствие на това, че сме повярвали в нечии чужди представи и ограничения.

Границите са нещо необходимо, но само когато ги използваме по предназначение – като ограничител, който НЕ ни позволява да се отклоняваме от целта! Освен, когато целта е оценка на целите и нова цел, разбира се. И това се случва – рисковете на  „живото предаване“!

Хората сме „социални животни“. Мечтаем, създаваме и тази наша потребност ни свързва по хиляди видими и невидими начини. 

Ако статията ви е харесала споделете с приятели.

Ако имате необходимост от съвет относно професионална реализация в областта на бизнес анализ, контрол на качество и управление на проекти, но се чудите каква да е следващата ви стъпка, пишете на info@progression.bg

До нови срещи!

Бъдете здрави и (се) обичайте!